Мощният витамин ниацинамид в козметиката: какво може активната съставка

петък, 21. февруари 2020

Мощният витамин ниацинамид в козметиката: какво може активната съставка

Ниацинамидът е производно на витамин В3 (химическото наименование за витамин В3 е ниацин). Това означава, че ниацинамидът е форма на витмаин В3, която има малко по-различна химична структурна формула от ниацина.

Многобройни клинични проучвания показват, че водоразтворимото вещество може да има положителен ефект върху кожата, ако се използва редовно. Витаминното производно се използва за предпочитане в серуми на водна основа като Vital B Elixir от MUKTI.

В края на статията (или в колоната до статията) ще намерите някои от нашите най-продавани продукти, съдържащи ниацинамид! Ниацинамидът е подходящ за почти всеки тип кожа, тъй като като цяло се понася добре!

Какъв е ефектът на ниацинамидът?

1. Ефект против стареене

Производното на витамин В3 има антиоксидантни свойства и предпазва кожата от свободни радикали. Това предотвратява преждевременното стареене на кожата. Веществото също стимулира производството на липиди и образуването на собствен колаген и еластин в организма. Резултатът е по-стегнат и гладък тен, който придобива еластичност. Фините бръчки се изглаждат, когато се използва редовно.

2. Засилва защитната функция на кожата и овлажнява

Проучванията показват, че веществото има регенериращ ефект върху увредена кожна бариера. Витамин В3 подпомага организма при образуването на липиди и серамиди, които са от съществено значение за защитната функция на кожата. Ненарушена бариера на кожата гарантира, че кожата губи по-малко влага и става по-устойчива на външни влияния. Затова продуктите, съдържащи ниацинамид, също са идеални за суха кожа.

3. Минимизира разширените пори

При редовна употреба порите се свиват и са сведени до минимум. Не само кожата изглежда по-фина и равномерна, праймерът и основата също се утаяват по-малко.

4. Успокоява кожата

Производното на витамин В3 поддържа собствената регенерация на кожата и гарантира, че кожата има по-малко раздразнения.

5. Намалява примесите и матира мазната кожа

Ниацинамидът регулира производството на себум и може да помогне за матиране на Т-зоната. Освен това витаминът има антибактериален ефект и може в дългосрочен план да осигури по-гладък тен със значително по-малко примеси.

6. Противодейства на пигментирането на кожата

Известно е също, че производното на витамин В3 инхибира синтеза на меланин и по този начин кара тъмните пигментни петна и пъпки да изчезват. Освен това отново прави тена сияен.

Внимание, твърде високата концентрация на ниацинамид може временно да доведе до нежелано зачервяване на кожата, тъй като витаминът временно разширява кръвоносните съдове. Затова трябва да се обърне внимание на концентрацията. Начинаещите най-добре да започнат с концентрация от 1-5%, хора с опит с ниацинамид и по-зрял тип кожа могат да използват серуми с до 10% съдържание на ниацинамид.

Трябва също да бъдете внимателни, когато използвате ниацинамид в комбинация с витамин С. Не е заради витамин С директно, а по-скоро заради киселинното рН на витамин С. В кисела среда ниацинамидът може да се превърне в ниацин (никотинова киселина), което временно може да доведе до зачервяване в особено чувствителна кожа. Затова просто оставете да минат 15-30 минути и след това използвайте следващия продукт. Така кожата има малко време за нормализиране на pH.

Следвайте Cosmeterie в социалните мрежи и не пропускайте новини и промоции!