Витамин С в козметиката - ефекти и приложение

Витамин С в козметиката - ефекти и приложение

Анти ейдж, регенерация на кожата и по-красив тен

Витамин С е високоефективно вещество, което се използва за укрепване на защитните сили на организма, за поддържане на енергийния метаболизъм, за регенериране на кожата и за предотвратяване на преждевременно стареене на кожата. Особено в козметиката, антиоксидантът предпазва от вредните влияния на околната среда, прави кожата да изглежда по-равномерна и укрепва устойчиво. Серумите, кремовете и маските за лице с витамин С са особено популярни на козметичния пазар.

Форми на витамин С.

Най-известната и най-чиста форма на витамин С е аскорбиновата киселина. Тя е особено подходяща при висока концентрация (около 15 - 20%) за намаляване на кожните проблеми, като пигментационни белези и следи от пъпки. В допълнение на аскорбиновата киселина в козметиката се използват и други форми на витамин С (като ретинол ацетат, магнезиев аскорбил фосфат, натриев аскорбил фосфат или мастноразтворими естери на витамин С, като аскорбил палмитат или аскорбил тетраизопалмитат).

Витамин С серуми

В серумът витамин С може да се използва в най-чистата му форма. Когато се добави чист витамин С, продуктът трябва да има киселинно рН, така че кожата да може да абсорбира добре антиоксиданта и да се постигне най-добър ефект. Серумите с висока концентрация на витамин С обаче не трябва да се използват ежедневно поради ефекта на обновяване на клетките. Препоръчва се концентрация от около 15%. Stabilised Vitamin C Serum от The Organic Pharamcy съдържа точно тази оптимална концентрация и е едйн от най-продаваните козметични продукти.

Вместо серум има и вариант със спрей на витамин С. Ultra Pure Solutions Vitamin C Facial Nano Spray от M2 Beauté осигурява на кожата концентриран витамин С. Мощните и компресирани от нанотехнологии активни съставки могат да проникнат в още по-дълбоки слоеве на кожата и да действат там целенасочено. Серумът за впръскване регенерира кожните клетки отвътре, повишава тяхната устойчивост, неутрализира свободните радикали и по този начин противодейства на преждевременното стареене на кожата.

Какво трябва да се има предвид?

Серумите с висока концентрация на витамин С не трябва да се използват ежедневно поради подновяващия кожата ефект, в противен случай те могат да причинят дразнене. За ежедневна употреба е най-добре крем с по-ниска доза витамин С, който също осигурява интензивна хидратация. Във всеки случай се препоръчва дневен крем със слънцезащитен фактор, ако се използват продукти, съдържащи витамин С, тъй като те правят кожата по-чувствителна към светлина. В допълнение, витамин С не трябва да се използва в комбинация с AHA киселини, тъй като това влияе негативно на абсорбцията на витамина.

Серумите с витамин С също трябва да се пазят от светлина и да се държат добре затворени след употреба, в противен случай ефектът им може да бъде намален.