Световен ден за борба с рака на гърдата

Световен ден за борба с рака на гърдата

За съжаление, ракът на гърдата е най-често срещаната форма при жените и за 17,5% от тях, заболяването може да бъде смъртоносно.

Диагнозата рак на гърдата сама по себе си не винаги е фатална: ако се диагностицира рано и туморът се локализира, около 90% от пациентите могат да бъдат излекувани. Според изчисленията около половината от жертвите на болестта биха могли да бъдат спасени, ако обръщаха внимание на по-здравословния начин на живот и използваха по-дисциплинирано широкия набор от превантивни лечения.

Възможните причини за рак на гърдата са затлъстяване, нездравословен начин на живот, неправилно хранене, недостатъчно движение, алкохол, никотин и диабет тип 2. Всичко това обаче все още не е научно доказано и ясно обяснено.

Ето защо превантивните грижи са толкова важни. Най-често използваните методи са палпацията на гърдите от гинеколог и мамографията. Най-важното обаче е редовното самонаблюдение, което може лесно да се извърши по всяко време и навсякъде и не зависи от лекарско наблюдение, часове или работно време. Самонаблюдението е най-бързият начин да разпознаете промените и, ако е необходимо, незабавно да насрочите час за лекар.

Самопомощ и превенция

Редовните масажи на гърдите са не само релаксиращи и полезни, но и допринасят значително за вашето здраве. Масажът с масло, богато на антиоксиданти, стимулира метаболизма и лимфната система. Натрупаните вещества се извеждат от тъканта на гърдата и подпомагат кръвообращението, което означава, че клетките на кожата се снабдяват с хранителни вещества. Кожата е мека и изглежда здрава.

Освен това масажите на гърдите засилват осъзнаването на тялото и връзката със себе си!

Искаме да привлечем повече внимание към здравето на гърдите и да убедим всички жени в значението на превенцията. За тази цел са необходими самомасажи, както и профилактични медицински прегледи.

Spread the word!

Поговорете с майка си, със сестра си, с най-добрия си приятел. За съжаление, много хора все още не знаят колко проста, но важна е профилактиката.

На 1.10 (Денят за борба с рака на гърдата) ние даряваме по €1 от всяка поръчка в подкрепа на кампанията Krebshilfe Steiermark Pink Ribbon!